Senegal

Senegal’de Seçim yasasında değişiklik yapılmasını talep eden halk sokaklara döküldü. Yaşanan gösterilerde göstericiler polisle çatıştı.(TRT-AP)

Senegal’de, seçim yasasında yapılacak değişiklikler rafa kaldırıldı, halk sokağa döküldü.Başkent Dakar, polisle göstericilerin çatışmalarına sahne oldu. Senegal’de, seçim yasasında yapılması planlanan değişiklikler, Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade tarafından rafa kaldırıldı. Seçim yasasının değişmesini isteyen halk ise Başkent Dakar’da sokağa döküldü. Lastikleri yakarak yolları ateşe veren göstericiler, polise de taşlarla saldırdı. Olaylara müdahale etmeye çalışan polis ise göstericilere plastik mermi ve gözyaşartıcı bomba ile karşılık verdi. Göstericiler, Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade’nin, tekrar seçilme şansını düşüreceği için seçim yasasında değişiklik yapmaktan vazgeçtiğini savunuyor. 12 buçuk milyon nüfuslu Senegal’de, halen yürürlükteki yasaya göre, cumhurbaşkanı seçilebilmek için, oylamada yüzde 50 barajını aşmak gerekiyor. Önerilen yeni yasa ise bu barajı yüzde 25’e indiriyordu. 2007 yılında, Cumhurbaşkanlığına seçilen Wade’nin 5 yıllık görev süresi gelecek yıl doluyor.

Libya

Libya’da devam etmekte olan halk hareketlerine yönelik yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Kaddafi yaptığı açıklamada; “Ölümden Korkmuyorum, Mücadelem Sürecek” dedi. (Reuters)

Libya’da devam etmekte olan halk hareketlerine yönelik yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Kaddafi yaptığı açıklamada; “İçerden ve dışardan gelen bütün tehditlere boyun eğmeyeceğim, ölümden korkmuyorum, mücadelem sonuna dek sürecek'' dedi.Son dönemde uluslararası araneda tamamen yalnızlaşan, içerde de muhaliflerin saldırıları karşısında birliklerini geri çekmekzorunda kalan Libya lideri, bir kez daha meydan okudu.Libya devlet televizyonunda sesli mesajı yayımlanan Kaddafi, Libya siyasetinin önemli isimlerinden Huildi Hamidi’nin ailesinin vurulduğu NATO saldırısına değindi. "Müslüman bir ülkeye karşı düzenlenen haçlı saldırısını" kınadığını dile getiren Kaddafi, operasyona katılan ülkelere, "Siz çocuklarımızı, torunlarımızı öldürdükten sonra aramızda hiçbir anlaşma olamaz" diye seslendi. Muammer Kaddafi mesajında, NATO bombardımanlarında ailesinden 15 kişiyi kaybeden Libya’nın önde gelen aşiret liderlerinden Huldî Hamidî’ye de saygı duyduğunu belirtti. "Ülkeyi 100 yıl da bombalasanız boyun eğmeyeceğiz" diyen Muammer Kaddafi, "Onur Hamidî ailesinin yanındayım, zafer bizim olacak" ifadesini kullandı.

Mısır

Uluslararası haber ajanslarına göre, Mısır'daki liberaller, Hüsnü Mübarek sonrası geçiş süreci önerilerinin Müslüman Kardeşler'den yana olduğunu savunurken, dini gruplar "önce anayasa hazırlansın" çağrılarına karşı çıkıyor.(BBC)

Habere göre Mısırlı eylemciler, Kahire sokaklarındaki demokrasi yanlısı gösterileri yeniden başlatma tehdidinde bulundu.Buna göre generaller mevcut olan demokrasi için yol haritasından vazgeçmezlerse bir milyon kişinin 8 Temmuz'da Tahrir sokaklarına inmesi planlanıyor. Mısır'da 40 farklı liberal ve sol hareket, Eylül ayında seçimlerin düzenlenmesine yönelik planlardan vazgeçilmesi çağrısıyla güçlerini birleştirmiş görünüyor. Ülkede İslamcı ve seküler siyasi güçler arasındaki fikir çatışması dikkat çekiyor: "Mübarek sonrası geçiş programı, Eylül ayındaki seçimlerin Mısır'ın mevcut anayasadaki değişikliklere göre düzenlenmesini öngörüyor, parlamento üyeleri bunun ardından yeni bir anayasa yazacak. Ülkeden gelen haberlere göre, liberal ve sol hareketin savunucuları, bunun, iktidarı tümden Müslüman Kardeşler'e ve diğer dini gruplara devredebileceği endişesi içinde. Zira seçimlere bu grupların ağırlığını koyması bekleniyor. "İslamcılar ise önce yeni anayasa yazılması yolundaki kampanyaya öfkeyle tepki gösterirken, bunun Mart ayında yapılan ulusal referandumun sonuçlarıyla çeliştiğini savunuyor. "Referandum sonucunda halkın yüzde 77'si, anayasal değişiklikleri kabul ederken yeni bir anayasadan önce parlamento seçimleri yapılması önerisine destek vermişti."

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)