Libya

Libya’da hafta sonu Kaddafi güçleri ile muhalifler arasında çatışmalar oldukça şiddetlendi. Ülkeden gelen son haberlere göre, NATO bombardımanının da yardımıyla avantaj sağlayan muhalifler Misrata kentini kontrolleri altına aldılar. (TRT-AFP)

Libya’da Kaddafi güçleri ile Muhalifler arasında devam eden çatışmalar gün geçtikçe şiddetini artırıyor. Hafta sonu yaşanan çatışmalar oldukça şiddetli geçerken, Muhalifler ülkenin bazı bölgelerinde hakimiyeti ele geçirdiler. Ülkeden gelen son haberlere göre, Mısrata'nın hemen dışına çekilen Kaddafi güçleri kenti bombalamaya devam ediyor. NATO ise başkent Trablus ve diğer kentlere harekatını sürdürüyor. Daha önce Kaddafi güçleri, Libya’nın üçüncü büyük kenti Mısrata’daki operasyonlarını durdurduklarını açıklamış, görgü tanıkları da birliklerin kent çevresindeki tepelere çekildiğini duyurmuştu. Ancak Muhaliflere göre, Kaddafi güçleri kent merkezini ve çevresini sabah saatlerinden bu yana yoğun şekilde bombardıman altında tutuyor. Şiddetli çatışmalarında yaşandığı kentte 24 kişinin daha öldüğü açıklandı. Buna ek olarak, Libya’daki karmaşık denkleme aşiretler de eklendi. Kaddafi yanlısı olduğu bildirilen aşiret liderleri, Mısrata’da muhaliflerden 48 saat içinde silah bırakmalarını istedi, aksi takdirde kente silahlı milis gönderileceği uyarısında bulundu.
Mısır

Mısır’da yaşanan halk hareketleri sonucu iktidarı sonlanan devlet başkanı Hüsnü Mübarek açısından önemli gelişmeler yaşanıyor. İktidardan ayrıldığı günden beri Şarm’el Şeyh’te bir hastanede tedavi gören mübarek, başkent Kahire’de bulunan Tora hapishanesi bünyesindeki hastaneye naklediliyor. (Reuters)

Mısır’da yaşanan halk hareketleri sonucu 30 yıllık iktidarını bırakarak ülkeyi terk eden Hüsnü Mübarek açısından son günlerde önemli gelişmeler yaşanıyor. Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, Şarm’el Şeyh’te tedavi gördüğü hastaneden Kahire’deki Tora Hapishanesi bünyesindeki hastaneye nakledilecek. Doktorlar Mübarek’in sağlık durumunun böyle bir nakil için uygun olduğunu bildirince, İçişleri Bakanlığı da buna onay verdi. Aynı hapishanede, Mübarek’in yolsuzluk ve görevi suiistimalle suçlanan oğulları Cemal Mübarek ve Alâ Mübarek de tutuklu bulunuyor.

Fas

Afrika Kıtası’nın önemli ülkelerinden biri olan Fas’ta önemli gelişmeler yaşanıyor. Ülkede dün gerçekleşen hükümet karşıtı gösterilerde muhalifler, ‘Yeni bir Fas İstiyoruz!’ sloganları attılar. Gösterilere katılımın oldukça çok olması, “Afrika’da gün geçtikçe artan halk hareketlerinin yeni durağı Fas mı?” sorusunu akıllara getirdi. (Reuters)

Kuzey Afrika ve Ortadoğu coğrafyasını kasıp kavuran hükümet karşıtı halk hareketler, Afrika Kıtası’nda yayılmaya devam ediyor. Tunus, Mısır ve Libya’nın ardından Fas’ta dün gerçekleşen gösteriler, akıllara “hükümet karşıtı gösterilerin yeni adresi Fas mı?” sorusunu getirdi. Cuma günü başlayan ve Pazar günü zirve noktasına ulaşan gösterilerde, meydanları dolduran binlerce Faslı ‘Yeni bir Fas istiyoruz!’ sloganları attılar. Faslıların hükümetten taleplerinin başında ise, acil reformlar ve siyasi tutuklamaların sonlandırılması geliyor. Özellikle ülkenin Kazablanka kentinde yoğunlaşan gösterilere yaklaşık olarak 10.000 kişinin katıldığı açıklandı. Gösterilerin barışçıl geçmesi ise şimdilik ülkede yaşanabilecek çatışmalardan korkan kamuoyunu endişelendirmedi.

Sudan

Sudan Ulusal Seçim Komisyonu, Darfur’un kalıcı statüsünün belirleneceği referandumun 1 Temmuz tarihine kadar gerçekleştirileceğini açıkladı. (AFP)

Sudan’ın önemli bir sorunu olan Darfur konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz aylarda Güney Sudan’ın bağımsız olması ile sonuçlanan referandumun ardından, şimdi de Darfur’un statüsü konusunda kesin çözüme varılmak için referanduma gidileceği açıklandı. Sudan Ulusal Seçim Komisyonu’ndan gelen açıklamaya göre, Darfur’un kalıcı statüsünün belirleneceği referandum 1 Temmuz tarihinden önce gerçekleştirilecek. Yapılacak olan referandum sonucunda Darfur’un, 1994 anlaşmasındaki konumunun korunmasına yada kendi statüsüne sahip bir bölge olmasına karar verilecek.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)