Libya

Libya'nın başkenti Trablus'ta bazı hedefler NATO güçlerince bombalandı. Trablus'taki yabancı basın mensupları kentte 7 patlama duyulduğunu bildirdi.(TRT-AFP)

Afrika ve Oartadoğu coğrafyasında devam eden halk hareketlerinin önemli bir merkezi konumunda bulunan Libaya’da önemli gelişmeler yaşanıyor. Kaddafi güçlerine yönelik NATO operasyonları devam ederken, diğer yandan Kaddafi’ye bağlı birlikler ile muhalifler arasındaki çatışmalar da devam ediyor. Konuya ilişkin gelen son gelişmelerde ise, Libya'nın başkenti Trablus'ta bazı hedeflerin NATO güçlerince bombalandığı belirtiliyor. Trablus'taki yabancı basın mensupları kentte 7 patlama duyulduğunu bildirdi.Devlet televizyonu ise hava akınlarında sivil hedeflerin vurulduğunu iddia etti. Libyalı yetkililer de NATO uçaklarının Brega'daki bir fabrikayı vurması sonucu 6 güvenlik görevlisinin öldüğünü açıkladı.Bu arada, Kaddafi hükümetinin sözcüsü Musa İbrahim, geçen hafta Amerikalı yetkililerle yararlı görüşmeler yaptıklarını belirterek, daha fazla müzakere arzusunda olduklarını söyledi.

Mısır

Ordunun son günlerde muhaliflere karşı sert tutumunu protesto etmek isteyen göstericiler ile askeri birlikler arasında çatışma çıktı. Olaylarda 2'si ağır 231 kişinin yaralandığı bildirildi.

Mısır’da ordunun son günlerde muhaliflere karşı sert tutumunu protesto etmek isteyen göstericiler ile askeri birlikler arasında çatışma çıktı. Olaylarda 2'si ağır 231 kişinin yaralandığı bildirildi. Tahrir Meydanı'ndan Kahire Merkez Komutanlığı'na yürümek isteyen 10 bin kadar gösterici, Abbasiye bölgesinde askerler tarafından engellendi.‘Baltacı' olarak adlandırılan suç grupları ile askerlerin birlikte protestocuların etrafını çevirmeleri üzerine çatışma çıktı. Askerler havaya ateş açarken, 'Baltacı' adlı gruplar da göstericilere taş, sopa ve bıçaklarla saldırdı. Çatışmalarda çok sayıda kişinin yaralandığı kaydediliyor. Abbasiye'de ordunun yolu kesmesi üzerine göstericilerin Tahrir Meydanı'na geri döndükleri bildiriliyor. Öte yandan Sağlık Bakanlığı Tahrir civarına çok sayıda ambulans sevk ediyor. Zira "Baltacı" adı verilen gruplarla göstericiler arasında kavga yaşanması ihtimalinden endişe ediliyor.

Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü, Roma'da kuzey Afrika'yı etkileyen kuraklık krizi ile ilgili acil durum toplantısı yapıyor. (BBC)

Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü, Roma'da kuzey Afrika'yı etkileyen kuraklık krizi ile ilgili acil durum toplantısı yapıyor.Kıtlıktan etkilenen bölgelerde 11 milyon kişinin acil yardıma ihtiyacı var. Somali'nin iki güney bölgesinde kıtlık ilan edildi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, ülkeye 1,6 milyon dolar ek yardım yapılması çağrısında bulundu. Uluslararası haber ajansları, Somali'deki radikal İslamcı grup eş-Şebab'ın kıtlıktan en kötü etkilenen bölgelere gıda yardımı götürülmesine izin verip vermeyeceğinin bilinmemesinin durumu zorlaştırdığını aktarıyor. Kıtlıktan etkilenen diğer iki ülke ise Kenya ve Etiyopya. Buna ek olarak, Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Somali'de, eş-Şebab örgütünün kontrolünde bulunan bölgeye yaklaşık 400 ton gıda yardımı yaptı. Örgütün sözcüsü Yves van Loo, yaptığı açıklamada, yardımın dün Gedo vilayetindeki 4 bin aileye dağıtılmaya başlandığını belirtti. Gıda yardımının dağıtılmaya devam edeceğini belirten van Loo, eş Şebab kontrolündeki bölgelere 2009'dan bu yana ilk defa doğrudan yardım yapıldığını da vurguladı. Bardera bölgesindeki dağıtımın olaysız geçtiği bildirildi.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)