Libya

Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, NATO'nun Libya'da çıkmazda olduğunu kabul etti.(TRT-AP)

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, emekliye ayrılmadan önce Washington'da düzenlendiği son kısa basın toplantısında, ''Genel anlamda bir çıkmazdayız ancak NATO bombardımanları Albay Kaddafi'nin kuvvetlerini dikkate değer ölçüde azalttı ve Kaddafi'ye bağlı güçler üzerinde ek bir baskı oluşturdu. Uzun vadede işler bir stratejinin, Kaddafi'yi iktidardan uzaklaştırmaya imkan vereceğini düşünüyorum'' ifadesini kullandı.ABD'nin Libyalı muhalifleri silahlandırmaya hazır olup olmadığının sorulması üzerine de Oramiral Mullen, ''ABD tarafından Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ni silahlandırmakla ilgili bir karar olmadığı'' yanıtını verdi. ABD Başkanı Barack Obama, 30 Eylülde emekliye ayrılması beklenen Oramiral Mullen'in yerine Orgeneral Martin Dempsey'i atamıştı.

Libya'da, iki gündür çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Muhalifler, Trablus'tan önceki son Kaddafi mevzii Zlitan'ı zorluyor.

Libya'da, iki gündür çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Muhalifler, Trablus'tan önceki son Kaddafi mevzii Zlitan'ı zorluyor.Libya'da muhaliflerin zorlu ilerleyişi sürüyor. İki gün önce Trablus yakınlarındaki Zlitan kentine ulaşan muhalifler, şehirdeki Kaddafi güçleriyle çarpışıyor. Sokakların adeta cehenneme döndüğü Zlitan, Kaddafi'nin karargahı Trablus'a sadece 158 kilometre uzaklıkta. Muhalifler çatışmalar esnasında 19 kişinin öldüğünü 126 kişinin yaralandığını söylerken, Kaddafi tarafı, muhaliflerin kentte 500 civarında kayıp verdiğini iddia ediyor.

Mısır

Mısır'da, son bir hafta içerisinde muhalifler ile ordu arasında başlayan gerginlik artarak sürüyor. Ordunun muhalif göstericilere şiddet uygulamasının ardından birçok siyasi hareket yeni gösteriler yapılması için çağrıda bulunuyor.

Gençlik ve Devrim Hareketi, ordu karşıtı gösterilerde muhaliflere karşı şiddeti protesto etmek amacı ile halkı, Cuma günü gösteri yapmaya davet etti.Mısır medyasına göre Müslüman Kardeşler Örgütü de Cuma günü Kahire ve diğer vilayetlerde ''İstikrar Cuması'' adı altında gösteri yapmaya hazırlanıyor. Müslüman Kardeşler Örgütü, seçimlerden önce yeni anayasanın yapılması talebinde bulunuyor. Selefi grupları ise Mısır Yüksek Askeri Konseyi'ne destek vermek için meydanlara çıkacak. Selefi sözcüsü ''Kimlik ve İstikrar'' adı altında Cuma günü yapacakları gösterilere 10 milyon kişi beklediklerini iddia etti. Mısır'da geçen Cuma başlayan gösterilerde, askerin gaz kullanması ve göstericilere "baltacı" denilen sivil grupların saldırması sonucu 300'ün üzerinde kişi yaralanmıştı.

Somali

Somali'deki İslamcı örgüt eş-Şebab, yabancı yardım kuruluşlarının kontrolü altındaki kıtlık bölgelerine yabancı yardım kuruluşlarının girmesi üzerindeki yasağı kaldırdığı haberlerini yalanladı.(BBC)

Birleşmiş Milletler, önceki gün, Somali'nin bazı bölgelerinde, son 60 yılın en büyük kuraklığı nedeniyle kıtlık yaşandığını açıklamıştı.El Kaide ile bağlantılı eş-Şebab örgütünün bir sözcüsü ise yardım gruplarının siyasi amaçlı faaliyetler de yürüttüğünü söylüyor. Örgütün yasakladığı yardım kuruluşları arasında Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı da var. Eş Şebab sözcüsü Ali Mahmud Rage, bu aybaşında "farklı niyetleri olmayan" örgütlerin faaliyet yürütmelerine izin verdiklerini belirtmiş fakat siyasi faaliyet yürüttüklerini belirttikleri yasaklı örgütlerin yasaklı kalmaya devam edeceklerini söylemişti. Amerika Birleşik Devletleri ise dün Somali'de eş-Şebab'ın kontrolündeki alanlara yardım göndereceğini açıklamış ancak silahlı isyancı grupların yardımın dağıtımına müdahale etmeme garantisi vermelerini talep etmişti. Eş-Şebab'ı terör örgütleri listesine alan Amerika Birleşik Devletleri, Somali'de örgütün kontrolündeki geniş alanlara yardım göndermeye geçen yıl son vermişti.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)