Libya

280220111Hükümet karşıtı gösterilerin bir diğer adresi olan Libya’da sular durulmuyor. Ülkenin çeşitli bölgelerinde Kaddafi yandaşları ile karşıtları arasındaki çatışmalar devam ediyor. Yaşanan çatışmalarda binlerce kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. (AFP)

Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyasında meydana gelen hükümet karşıtı gösterilerin bir diğer adresi olan Libya’da sular durulmuyor. Kaddafi yönetimine karşı gerçekleşen gösterilere karşı hükümet güçlerinin uyguladığı şiddet ise her geçen gün artıyor. Bölgeden son gelen haberler ise göstericilerin ülkenin pek çok yerinde kontrolü ele geçirdikleri yönündedir. Uluslararası medya organlarından gelen açıklamalara göre; Kaddafi’ye bağlı birliklerin Başkent Trablus’u ele geçirmesine karşın, ülkenin diğer bölgelerin göstericiler halen hakim durumdadır. Çatışmaların en yoğun yaşandığı şehirlerin başında gelen Bingazi ve Zaviye’de ise büyük çaplı bir çatışmanın yaşanması an meselesi olarak belirtiliyor. Bu şehirlerde kontrolü elinde bulunduran göstericilere karşı Kaddafi yandaşlarının geniş çaplı bir operasyon hazırlığında olduğu haberi ise ülkede kaygı oluşturdu.

Hükümet karşıtı gösterilerin yoğunlaştığı Libya’ya yönelik uluslararası tepkiler de gelmeye devam ediyor. Kaddafi’ye karşı gelen ağır tepkilerin başında ise İngiltere ve Birleşmiş Milletler’in açıklamaları gelmektedir. (Reuters)

280220112Libya’da meydana gelmekte olan halk hareketlerini bastırmak için lider Muammer Kaddafi’nin aşırı şiddet uygulaması, uluslararası kamuoyunda ülkeye yönelik olan endişeleri tetiklemiştir. Bu endişelerin en çok göze çarpanları ise son dönemde İngiltere ve Birleşmiş Milletler’den gelmiştir. Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İngiltere hükümet sözcüsü; Kaddafi ve ailesinin diplomatik dokunulmazlığının kaldırıldığını açıklamıştır. Bu açıklamanın ardından uluslararası medyada Libya liderinin artık tamamen gözden düşmeye başladığına yönelik yorumlar meydana gelmiştir. İngiltere ile yakın zamanlı gelen bir diğer açıklama da Birleşmiş Milletler kanadındandır. BM’den gelen açıklamalarda; ” Güvenlik Konseyi’nin almış olduğu karar doğrultusunda Libya’ya bir takım yaptırımlar uygulanacaktır. Bu yaptırımların içinde ülkeye silah ambargosu uygulanması, Kaddafi ve ailesine seyahat yasağı uygulanması ve bankalardaki mal varlıklarına el konulması uygulamaları bulunmaktadır.” ifadeleri dikkat çekmiştir.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, Devlet Başkanı Joseph Kabila’nın evine düzenlenen saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti. Saldırı esnasında evde olmadıkları açıklanan Başkan ve ailesinin durumlarının iyi olduğu belirtildi. (Associated Press)

280220113Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Devlet Başkanı Joseph Kabila’nın evine düzenlenen silahlı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti. Dün öğlen saatlerinde gerçekleşen olayda, silahlı göstericiler Başkan Kabila ve ailesinin yaşadığı rezidansa baskın düzenlediler. Yaklaşık olarak bir saat süren çatışmalarda, rezidans’ta görevli olarak bulunan 9 kişi hayatını kaybetti. Olayın gerçekleştiği saatlerde evde bulunmadıkları bildirilen Başkan ve ailesinin durumunun iyi olduğu açıklandı. Saldırıdan sonra açıklamalarda bulunan İletişim Bakanı Lambert Mende; “ yaşanan olay nedeniyle oldukça üzüntülüyüz. Ancak olaylar sonrası şu an her şey kontrol altındadır. Başkan ve ailesinin durumu iyi ve şu anda güvenlikleri için bir tehdit yok. Olayın sorumlularının bulunması için gereken bütün çalışmalar başlatılmıştır. Umarım ülkemiz bir daha böyle bir olayla karşılaşmaz.” ifadelerini kullanmıştır.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)