Libya

Libya lideri Muammer Kaddafi, NATO bombardımanlarının devam etmesi nedeniyle NATO’ya ve yetkililerine yönelik açıklamalarına devam ediyor.(TRT-AFP)

Libya lideri Muammer Kaddafi, NATO bombardımanlarının devam etmesi nedeniyle NATO’ya ve yetkililerine yönelik açıklamalarına devam ediyor

Kaddafi’den gelen son açıklamalar ise NATO’ya yönelik tehdit dolu.Başkent Trablus'un 120 kilometre batısındaki Zalten'de sesli mesajla yandaşlarına seslenen Kaddafi, ''Korkmuyoruz. Onlara meydan okuyoruz. Hayatlarımızla, kadınlarımız ve çocuklarımızla bedel ödüyoruz. Düşmanı yenmek için canımızı feda etmeye hazırız'' dedi. Libya devlet televizyonundan yayımlanan bu mesajda Kaddafi, yandaşlarını başkentin güneybatısındaki dağlık bölge El Abal El Harbi'ye  yürüyüşe geçmeye de çağırdı. Kaddafi, muhaliflere hitaben de ''Hainler, silahlarınızı bırakın. Teslim olmak ya da ölmek arasında seçim yapın'' ifadesini kullandı. Buna ek olarak Libya’yı ilgilendiren bir haber de İngiltere’den geldi. İngiltere, Libya'nın Londra Büyükelçiliği görevlilerini sınır dışı etme ve Libyalı muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ni meşru hükümet olarak tanıma kararı aldı. Libya'nın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarı İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak tüm Libyalı diplomatların üç gün içinde ülkeden ayrılmaları istendi. Libya'nın Londra Büyükelçisi, Mayıs ayında İngiltere'den sınır dışı edilmişti.

Libya Başbakanı El-Bağdadi el-Mahmudi, NATO operasyonları durmadıkça muhalifler ile görüşmelere başlamalarının söz konusu olmadığını söyledi.

Libya Başbakanı El-Bağdadi el-Mahmudi, NATO operasyonları durmadıkça muhalifler ile görüşmelere başlamalarının söz konusu olmadığını söyledi. Libya hükümeti, NATO operasyonları sona ermedikçe muhalifler ile görüşmelere başlamayacak.Libya Başbakanı El-Bağdadi el-Mahmudi, ülkeyi ziyaret eden Birleşmiş Milletler temsilcisi ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. El Mahmudi, NATO operasyonları durmadıkça muhalifler ile görüşmelere başlamalarının söz konusu olmadığını söyledi. Libya Başbakanı " Önce NATO'nun saldırganlığı son bulmalı. Aksi halde hiçbir sorunu çözemeyiz. Bunu Birleşmiş Milletler temsilcisine de ifade ettim" dedi.

Kıtlık Sorunu

Dünyanın dört bir yanından yardım gönderilen Afrika'ya, Türkiye'den verilen bir destek de Kimse Yok Mu Derneği'nden geldi.

Açlık, susuzluk ve bulaşıcı hastalıkla mücadelede artık çok zorlanan kıta, son 60 yılın en sıcak günlerini yaşıyor. Yoksulluk, susuzluk ve açlık ile kıvranan Afrika, adeta bir insanlık dramı yaşıyor. Kıtanın üç ülkesi Somali, Uganda ve Etiyopya'da ise durum içler acısı. Bölgede susuzluk ve açlık öyle bir yere gelmiş ki, insanların en büyük geçim kaynağı olan hayvanlar da telef durumuyla karşı karşıyalar. Konuya ilişkinDünya devletlerinden gelen yardımlar da devam ediyor. Afrika için dünyanın dört bir yanında yardım kampanyaları düzenlendi. Türkiye'den de Kimse Yok Mu Derneği ekibi, çok sayıda yardım malzemesini kıtaya dağıtmak üzere yola çıktı. Kimse Yok mu derneği Genel Başkanı Ünal Öztürk, bölgedeki insanların kamplara varıp, bir yudum su ve yiyecek için mücadele ettiklerinden, kamplara gitmek üzere yollara düşen insanların bir kısmınınsa yollarda öldüğünden bahsetti. Şu ana kadar hayırseverlerin de desteğiyle 150 bin dolar toplandı.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)