Mısır

Tahrir Meydanı yine sıcak saatlere sahne oluyor. Devrimde ölenlerin anısına yapılan bir törende polisin müdahalesi, tansiyonu doruğa çıkardı.(TRT-AFP)

Mısır’da gösterilerin merkez üssü Tahrir Meydanı yine sıcak saatlere sahne oluyor.Devrimde ölenlerin anısına yapılan bir törende polisin müdahalesi, tansiyonu doruğa çıkardı. Protestocularla polis arasında çatışma çıktı. Eski lider Hüsnü Mübarek’i koltuğundan eden devrimde hayatını kaybeden 840 kişiyi anmak için bir tören düzenlendi. Görgü tanıklarının ifadesine göre, devrimde oğlunu kaybeden bir anneyi bir polisin tartaklaması olayların fitilini ateşledi. Devrim sonrası halkın taleplerinin göz ardı edildiğinden yakınan öfkeli kalabalık, önce devlet televizyonu binasına gitti. Daha sonra Tahrir Meydanı’na geçen göstericilerin sayısı giderek arttı. Protestolar içişleri ve adalet bakanlıkları önünde de devam etti. Polisin kalabalığı dağıtmaya çalışması üzerine, çatışmalar çıktı. Yüzlerce protestocu, devrik lider Mübarek ve yakın çalışma arkadaşlarına bir an önce hesap sorulmasını istedi. Yargı sürecinin yavaşlığından yakınan öfkeli kalabalık, kendilerini dağıtmak isteyen polise taşlarla saldırdı. Polis göz yaşartıcı gaz kullanırken, onlarca kişinin yaralandığı olay yerine ambulanslar sevk edildi. Tahrir Meydanı’nın Cuma günü daha geniş katılımlı gösterilere sahne olması bekleniyor. Göstericiler, yakınlarının ölümünden sorumlu gördükleri eski İşleri Bakanı Habib El-Adli’nin henüz yargılanmamış olmasına tepkili. Eski İşçileri Bakanı El-Adli, devrik lider Hüsnü Mübarek’in oğullarının da tutuklu olduğu, Tora Hapishanesi’nde bulunuyor.

Nijerya

Nijerya’da yapılan seçimler sonucunda bir dönem daha başkan olmaya hak kazanan Goodluck Jonathan kabine üyelerini seçti. (AFP)

Nijerya’da yapılan başkanlık seçimlerinde bir dönem daha görevini sürdürmeye hak kazanan Goodluck Jonathan kabine üyelerini belirledi. Toplamda 34 bakanlığın belirlendiği kabinenin onaylanması için ülke parlamentosunun onayı gerekiyor. Ülke senato şefinden gelen açıklamalara göre, Jonathan’ın onaylanmak üzere sunduğu liste üzerinde görüşmeler devam ediyor. Seçimlerden sonra ülkede yaşanan çatışmalara da dikkat çeken senato şefi açıklamasında; “kabinenin onaylanması için tam bir toplumsal uzlaşının oluşması için çabalıyoruz. Yeni çatışmaların çıkmaması ve oluşacak hükümetin tüm Nijerya’nın hükümeti olması oldukça önemli.” ifadelerini kullandı.

Senegal

Afrika’da hakim olan sokak gösterilerine bir yenisi daha eklendi. Senegal’de halk çok sık yaşanan elektrik kesintilerini protesto etmek için sokağa döküldü. (AP)

Kuzey Afrika ve Ortadoğu coğrafyasını etkisi altında bulunduran halk hareketleri, gün geçmiyor ki farklı ülkelerde farklı şekillerde ortaya çıkmaya devam etmesin. Bu gösterilere son olarak sahne olan ülke ise Senegal oldu. Senegal’de çok sık yaşanan elektrik kesintilerini protesto etmek için sokağa çıkan halk hükümet karşıtı sloganlar attı. Yüzlerce kişinin katıldığı gösterilerde, göstericiler hükümet binalarına ve güvenlik kuvvetlerine ait araçlara saldırdı. Göstericilerin hedefinde olan bir diğer bina ise ulusal elektrik şirketi binası oldu. Göstericilerden gelen açıklamalara göre; ulusal elektrik şirketi illegal bir şekilde 24 saatten fazla bir süredir ülkeye elektrik vermemektedir ve bunun sonucunda da halk günlük hayatını devam ettiremez hale gelmiştir.

TASAM Africa Institute will fill a great gap in its field and light the way for Africa's future with its researches on social, economic, political and cultural issues. (Chairman of TASAM Süleyman ŞENSOY)